Paradicsom

Paradicsom

Paradicsom 1200 Ft/kg

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését, amelyet Magyarországon elsősorban zöldségként használunk fel. Népies nevei: paradicska, tomata, tomátó, padledzsika (csángóknál).

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint.

Ki ne rajongott volna gyerekkorában a paradicsomlevesért? Főleg betűtésztával.

Bár manapság sokan paradicsomlevet használnak az elkészítéséhez, de az igaziak igazi paradicsomot és főznek hozzá. Már csak az íze miatt is.

Elkészítés

A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, majd rátesszük az őrölt paprikát, és elkeverjük a hagymával.Beleöntjük a paradicsomlevet, és még kb. 0,5 liter vizet, majd az ételízesítőt és egy nagy csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Forrás után a cukrot is beletesszük.Pár perc múlva, amikor az ízek jól összeforrtak, levesszük a tűzről és átszűrjük, hogy a hagyma ne maradjon benne. Visszatesszük a tűzre, és amint forrni kezd, hozzáadjuk a tésztát.5 perc után, amikor a tészta megfőtt (néha meg kell keverni, hogy ne ragadjon le az edény aljára), levesszük a tűzről, és melegen, kevés reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Szeretnéd megosztani?
Vélemény?

No comments.